Dijital Pazarlama E-Ticaret Genel Sosyal Medya

E-Ticaret Sitesi Nasıl Olmalı?

Yazan bybrawe

E-Ticaret siteleri her geçen gün büyümekte ve yeni E-Ticaret siteleri açılmaktadır. Bu satış sektörüne girenlerin çoğu yanlış hamle, yanlış site hazırlama, yanlış hedef seçme, yanlış bayilik sistemi seçmeleri, kendi kitlesini oluşturamamak … vb gibi sebeblerden dolayı bu satış sektöründen çekilmek zorunda kalıyorlar.  E-Ticaret sitesinin nasıl olması gerektiğini bu yazımızda sizlere anlatacağız.

1. Kullanıcı odaklı bir site hazırlamak.

Bir çok E-Ticaret sitesi, alışveriş yapmak için kayıt olma şartı koymaktadır. Kayıt olmadan nasıl alışveriş sistemi hazırlayabileceğiniz yöntem şudur:

Siteye giren kullanıcıların ürün ödemesi yapacağı sırada üye olmadan devam et seçeneği ekleyerek, üye olacak kişinin yandaki resimde görüldüğü gibi adres, telefon, Email bilgileri alınarak ödeme yöntemine geçilip, ürünü satın almasını sağladıktan sonra cache(önbellek) yöntemini kullanarak siteye geçici üyelik sistemi ekleyebilirsiniz. Bir sorun olursa müşterinize hazırladığınız formdaki bilgileri kullanarak ulaşabilirsiniz. Bu sayede cache(önbellek) sistemi sayesinde müşterileniz tarayıcıdan web siteye tekrardan girdiğinde oturumu otomatik açılmış olacaktır. Bu sayede müşteri zaman kaybetmeden ürünü alıp, Kargonun durumuna ulaşabileceklerdir.

Örn site: Modanisa

 

2. Kullanıcının istediği ürünü rahatlıkla bulabilmesi

Bir çok E-Ticaret sitesi karmaşıktır. Bu yüzden müşterilerin bir çoğu alışveriş yapmaktan vazgeçiyorlar. Tavsiyemiz:

  • Siteye giren kişinin istediği ürüne rahatlıkla ulaşabilecek script kullanmanız.
  • Kullanıcının istediği ürüne tekrar ulaşabilmesi için ürüne özel bir numara belirlemeniz.
  • Sektöre göre tema seçimi.

3. İndirim ve Kuponlar

İndirim ve Kupon oluşturarak, ürünün fiyatını düşürüp; satışınızı arttırabilirsiniz. İndirim ve Kuponların kullanımı şu şekilde olmalıdır:

  • Yapacağınız indirimlerde kar payınızı azaltarak, satışınızı arttırmanız. örn 100 TL’lik ürünü 80 tlye satmak. Bu bir pazarlama taktiğidir. Bir çok E-Ticaret sitesi fiyatları yavaşça yükseltip, İndirim yaptığı zaman ürünü eski fiyatına çekip satışlarını arttırmaktadır. Kısaca ürünün fiyatı arttırıp, ürünün eski fiyatına indirim yapmak.
  • İndirim ve Kuponlarınızı Google Adwords veya sosyal medyada reklam vererek dağıtmak.
  • Size özel indirim, sitemize üye olursanız yüzde 20 indirim kazanın tarzında yöntem uygulayarak, kullanıcıların kendilerini özel hissettirmesini sağladığınızda kullanıcıların çoğu o ürünü alacaktır.
  • İndirim ve kupon bağımlığını kullanmak, Siteye giren müşterinin indirim ve kuponları kullanarak sizin sitenizden alışveriş yapmasını bağımlı hale getirebilirsiniz.

4. Sosyal Medyanın kullanımı

Sosyal medyanın kullanımınız da ki amaç ürün satmak değilde paylaşımlarınızı ilgi çekici yapacaklar materyaller kullanmanız gerekmektedir. Bir ürünü tanıtım videosu ekleyerek o ürünün videosunu izleyenlerin ilgisini çekerse geri dönüşüm sağlanacaktır. Bu konu hakkında özel bir yazımız olacaktır.

5. E-Ticaret sitenize blog eklemek

E-Ticaret Sitesine Neden Blog Kurmalıyız ve Yönetimi nasıl olmalı? adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz

6. İç Seo ve Dış Seo ayarları

E-Ticaret siteniz Seo ayarlarını yaptırmanız gerekmektedir. Bu sayede sitenize arama motorlarından hit gelecektir.

7. Reklam dönüşüm analizi yapılması

Sosyal medya veya Adwords kullanarak verdiğiniz reklamların dönüşüm oranlarını analiz ediniz. Bu sayede hangi ürününün ne kadar satıldığınız öğrenebilir ve reklam verirken analizlerinizi kullanarak dönüşüm oranınızı arttırabilirsiniz. Adwordsda otomatik reklam sistemini kullanarak, Google aramalarında “Küçük Prens” kitabı sizin sitenizde varsa kullanıcıya, Sizin sitenizdeki “Küçük Prens”kitabının reklamı çıkacaktır.

8. Yanlış tedarikçi seçimi yapmak

Yanlış tedarikçi seçimi yapan E-Ticaret siteleri piyasadan çekilmek zorunda kalıyorlar. Ürünün Tedariğini sağlayan firma bir süre sonra size ürün göndermekten vazgeçebiliyor. Ürünü size göndermesinden dolayı, kargo, fatura kesimini siz yapmak zorunda kalıyorsunuz bu da sitenizi geliştirmenizi engel olacaktır. Bu yüzden Drop-Shipping bayilik yöntemini tavsiye ederim

Türkçede stoksuz satış olarak da ifade edilen Drop shipping; stok tutmak yerine, gelen siparişleri tedarikçi firmaya yönlendirerek, ürünleri tedarikçinin deposundan müşteriye ulaşması üzerine kurulu bir iş modelidir.
Bu sayede Tedarikçi firmanız kargolama, Fatura kesimi … vb gibi zamanınızı sömüren işlemlerden kurtulmanızı sağlayacaktır.

9. Ücretsiz Kargo

E-Ticaret sitesindeki satışları arttıran yöntemlerden biride ücretsiz kargo ile ürünü müşteriye ulaştırmanızdır. Ücretsiz kargo sayesinde dönüşüm oranlarınız artacaktır. Bir çok yapılan deneyde hiç satış yapılmayan E-Ticaret sitelerinde ürüne ücretsiz kargo sağladığı için beklentileri aşan satışlar olmuştur.

10. Fiyatlandırma

Müşterilerin ürünü satın almasını sağlayacak bir kaç fiyatlandırma ipuçlarını sizlerle paylaşıyoruz.

  • 50 TL’ye sattığınız ürünü 49,5, 49,99 tl gibi rakamlarla değiştirdiğinizde satışlarınız artacaktır.
  • Rakip E-Ticaret sitelerinin satış fiyatlarının bir tık altına ürün satışı yapmanız.

11. Mobil uygulama veya Mobil Tema

E-Ticaret sitelerinize Mobil uygulamasını veya mobil uyumlu olmasını özen gösterin geçen sene mobil satış oranı %51 civarındaydı(Masaüstü %49). Her geçen gün mobil sektörün payı artmaktadır. Önceki yazılarımızda belirttiğimiz gibi sitenizin mobil uygulama veya mobil teması olmasına dikkat ediniz.

12. E-Ticaret sitenizin hızı

E-Ticaret sitelerinizin açılış hızı maks 2 sn olmasını tavsiye ederiz. Ne kadar hızlı açılırsa müşterinin alışveriş yapmasından vazgeçmesini engeller. Mobil girişler için Google Amp kullanabilirsiniz.

13.Farklı Ödeme Yöntemleri ve Faydaları

Farklı Ödeme Yöntemleri ve Faydaları adlı yazımızı kesinlikle okumanızı tavsiye ederiz.

14.Bir E-Ticaret sitesine nasıl güvenebiliriz?

Kullanıcılar için Bir E-Ticaret sitesine nasıl güvenebiliriz? adlı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. Bu yöntemleri uygulayarak, kullanıcılar için sitenizi güvenli olduğu belirtmiş olursunuz.

Aşağıdaki 2016 ikinci çeyrek E-Ticaret raporunu okuyarak geçen senenin dönüşün oranlarını öğrenebilirsiniz.

Rapor için:

Yazar Hakkında

bybrawe

Yorum Yap